Zomermarkt

De zomermarkt Walem zal in 2024 plaatsvinden op zondag 28 juli.

Klik hier om je aan te melden voor de rommelmarkt 2024.


* * * * *

Het begin van de Zomermarkt.We schrijven het jaar 1975: Op initiatief van enkele leden en bestuursleden van schutterij St.Mauritius en verschillende stamklanten van het toenmalige schutterslokaal Weerts in Strucht, wordt op zaterdag en zondag 12 en 13 juli van dat jaar voor de eerste maal een straatkermis op touw gezet in het buurtschap Walem. Vele maanden van voorbereiding gingen hieraan vooraf. De laatste week vóór het eigenlijke feest werd het feestterrein in gereedheid gebracht en een heuse feesttent geplaatst. De inwoners van deze schilderachtige buurtschap gaven hun woningen een flinke beurt. De gevels werden gewit en de poorten van een nieuwe verflaag voorzien. Gemeente arbeiders (‘kantonniers’) waren in de weer en namen de greppels onderhanden, want Walem moest blinken voor dit feest. Honderden bezoekers dromden beide dagen samen. De attracties liepen uitstekend en bevriende schutterijen en muziekgezelschappen zorgden voor de muzikale omlijsting. Deze eerste straatkermis slaagde volkomen, een reden te meer om deze formule ook in de volgende jaren voort te zetten en een traditie is geboren.

Vanaf 1988 wordt de naam ‘straatkermis’ omgedoopt in ‘zomermarkt’.

In die jaren zijn braderieën, Luikse markten en rommelmarkten erg in zwang. Schutterij St. Mauritius speelde in op deze modetrend. Deze zomermarkt, op de laatste zondag van juli, is door de jaren heen een begrip geworden tot in de verre omgeving. Duizenden mensen, waaronder veel toeristen, weten jaarlijks de weg naar het buurtschap Walem te vinden. Deze markt onderscheidt zich door de ligging van het marktparcours in het prachtige buitengebied van Schin op Geul en staat in het teken van standwerkers, marskramers en marktkooplui. In de gehele straat Walem vindt van 9.00 uur tot 18.00 uur een grote straatmarkt plaats waar naast duizend en één artikelen ook streekproducten te koop zijn. Tevens wordt er een aparte rommel/hobbymarkt ingericht waar naar hartenlust gesnuffeld kan worden tussen de vele snufjes en snuisterijen. Verder maken diverse oude ambachten deel uit van het geheel.

Op het gezellige buitenterras in een lommerrijke boomgaard zijn verschillende kinderattracties opgesteld. Uiteraard is voor de inwendige mens gezorgd. Men kan terecht aan de diverse eet- en drinkbuffetten. Er zijn speciaal bieren verkrijgbaar en ter plekke worden verse vlaaien gebakken. Dit alles wordt omlijst met de nodige stemmingsmuziek.

Op korte afstand van het marktparcours bevindt zich een ruime parkeervoorziening. Duidelijke bebording vanuit Schin op Geul wijst de bezoekers de weg.


Voor informatie t.a.v. de Zomermarkt 2024 zie ook de website van Visit Zuid-Limburg (voorheen VVV Zuid-Limburg)

* * * * *

Klik hier om je aan te melden voor de rommelmarkt 2024.
* * * * *

Sfeerbeeld van de straatkermis in de zeventiger jaren van de vorige eeuw; De aparte rommel/hobbymarkt in een lommerrijke boomgaard anno 2017; De straatmarkt anno 2017